UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI
FACULTATEA DE FIZICĂ


Departamentul de Structura Materiei, Fizica Atmosferei și a Pământului, Astrofizică

Departamentul de Structura Materiei, Fizica Atmosferei și a Pământului, Astrofizică (DSMFAPA) acoperă prin intermediul personalului o mare varietate de cursuri și tematici de cercetare.

Cadrele didactice ale departamentului susțin cursurile și activitățile practice (laboratoare și seminarii) incluse în planurile de învățământ ale tuturor programelor de studii de licență, acoperind astfel o parte din cursurile de Fizică clasică (Mecanică fizică, Fizică moleculară, Oscilații și Unde) și Fizică modernă (Fizica atomului şi moleculei, Fizica nucleului, Fizica particulelor elementare). De asemenea, în special pentru anii terminali ai programelor de licență, sunt introduse cursuri de specialitate care să le permită studenților să descopere domeniile de studii de la nivel de masterat și direcțiile de cercetare ale departamentului (Detectori, dozimetrie şi radioprotecție, Fizica atmosferei, Metreorologie, Fizica reactorilor nucleari și energetică nucleară).

La nivel de masterat, Departamentul de Structura Materiei, Fizica Atmosferei și a Pământului, Astrofizică, coordonează un număr de trei masterate (cu predare în limba română și/sau în limba engleză) și care acoperă și direcțiile de cercetare în care activează membrii acestuia:

Cadrele didactice ale departamentului sunt implicate în programul de masterat Fizică medicală, acoperind componenta de Fizică nucleară a acestui program. Activitățile de cercetare ale membrilor departamentului se realizează în cadrul Centrelor de cercetare, care prin structură și infrastructura de cercetare de care dispun susțin și o parte din activitățile practice incluse în programele de masterat: „Fizică atomică și Astrofizică”, Research Center for Atomic Physics and Astrophysics (unibuc.ro), „Materia nucleară în condiții extreme” brahms.fizica.unibuc.ro/sitecentru/Index.php ,Materiale polimere, mezofaze și metode neconvenționale de protecția mediului”

Nanoștiințe, Surse alternative de energie3NanoSAE | University of Bucharest Research Center.

Colectivele de cercetare au în componență inclusiv studenți și abordează o mare diversitate de tematici: Cosmologie și Fizica astroparticulelor, Fizică nucleară relativistă, fisiune nucleară, mecanisme de reacție în Fizica nucleară, spectroscopie și interacții atomice și moleculare, Fizica atmosferei și a câmpurilor terestre, Surse de energii regenerabile, pile de combustie, tehnologia hidrogenului, sisteme mezofaze, materiale pentru conversia și stocarea energiei.

Membrii Departamentului de Structura Materiei, Fizica Atmosferei și a Pământului, Astrofizică au o experiență vastă în domeniile lor de cercetare și o expertiză demonstrată de rezultate și de prezența acestora în direcțiile de doctorat Fizică atomică, Fizică nucleară, Fizica particulelor elementare, Astrofizică şi aplicaţii, Fizica atmosferei şi Pământului – Surse regenerabile de energie, Fizica stării condensate și Fizică educaţională și în cadrul unor mari colaborări internaționale: prezența primului grup de cercetare de la nivelul Universității din București într-o colaborare directă cu European Organization for Nuclear Research (CERN) din Geneva, participarea în mari proiecte cu centre/laboratoare internaționale: Laboratorul Național de Accelerare Fermi; Iceland School of Energy, NTNU Norvegia, Laboratorul Național Brookhaven (SUA), IUCN Dubna, RIKEN Tokyo, ITER Cadarache, IAEA Viena, NEA Data Bank, Experimentul „Pierre Auger”, Laboratorul FAIR-GSI (Germania).

Cu peste 20 de membri titulari și afiliați, cu 6 conducători de doctorat, un membru corespondent al Academiei Române, Departamentul de Structura Materiei, Fizica Atmosferei și a Pământului, Astrofizică are un mediu intelectual dinamic, orientat în principal spre student.

 


FACULTATEA DE FIZICĂ

---Noutăţi---

Universitatea din București, prima universitate din România și pe poziția 93 la nivel mondial pentru implicarea în activități de dezvoltare durabilă, conform Times Higher Education Impact Rankings 2025

UB, pe locul 3 în lume la impactul și contribuția la obiectivul „Egalitatea de gen”

Universitatea din București este prima universitate din România și pe locul 93 la nivel mondial conform Times Higher Education Impact Rankings 2025, unul dintre cele mai cunoscute clasamente din spațiul academic internațional, care evaluează universitățile cu cea mai mare implicare în activități specifice dezvoltării durabile.

Este pentru prima dată când o universitate din România se situează în primele 100 de universități în clasamentul general Times Higher Education Impact Rankings 2025.

La nivel național, dintre cele 25 de universități incluse în clasament, Universitatea din București, care se află pe primul loc, este urmată de trei universități membre ale Consorțiului Universitaria: Academia de Studii Economice din București (201 – 300), Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (401 – 600) și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (401 – 600).

Universitatea din București, în primele 3 universități din lume pentru impactul și contribuția la obiectivul „Egalitatea de gen”

Criteriile în funcție de care sunt evaluate instituțiile de învățământ superior în acest clasament au la bază cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) incluse în Agenda 2030. Metodologia de clasificare ia în calcul pentru fiecare instituție punctajele pentru primele trei cel mai bine poziționate obiective, la care se adaugă, în mod obligatoriu, „Obiectivul 17 – Parteneriate pentru realizarea obiectivelor”. Pentru ediția din acest an, Universitatea din București a raportat pentru 9 dintre cele 17 obiective. În cazul a șapte dintre cele nouă Obiective raportate, Universitatea din București se află pe prima poziție la nivel național. Este vorba despre „Obiectivul 4 – Educație de calitate”, „Obiectivul 5 – Egalitate de gen”, „Obiectivul 8 – Muncă decentă și creștere economică”, „Obiectivul 10 – Inegalități reduse”, „Obiectivul 11 – Orașe și comunități durabile”, „Obiectivul 16 – Pace, justiție și instituții eficiente”. Acestora li se adaugă „Obiectivul 17 – Parteneriate pentru realizarea obiectivelor”, unde rezultatele universităților din România, afișate în ordine alfabetică, poziționează Universitatea din București și Academia de Studii Economice din București pe primul loc la nivel național și în intervalul 101 – 200 la nivel internațional.

Scorul cel mai bun obținut de Universitatea din București este pentru „Obiectivul 5 – Egalitate de gen”, unde, conform Times Higher Education Impact Rankings 2025, instituția ocupă locul 3 la nivel mondial.

Această poziționare excepțională în top 100 mondial la nivel general pentru implicarea în activități de dezvoltare durabilă și top 3 pentru egalitatea de gen reconfirmă misiunea Universității din București de a fi un spațiu al excelenței, al incluziunii și al responsabilității sociale. Este o recunoaștere a eforturilor susținute ale întregii comunități academice și o încurajare să continuăm prin educație și cercetare, construcția unui viitor sustenabil pentru societatea românească și pentru întreaga lume. Acest rezultat nu este doar un motiv de mândrie, ci și un angajament reînnoit de a acționa în mod concret pentru reducerea inegalităților, promovarea echității, protejarea mediului și consolidarea parteneriatelor care produc schimbare reală. Universitatea din București va rămâne un actor activ și responsabil în transformarea educației și a societății, în România și dincolo de granițele ei”, declară rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda.

De asemenea, Universitatea din București se regăsește între primele 25 de universități din lume pentru „Obiectivul 4 – Educație de calitate” și între primele 36 universități din lume pentru „Obiectivul 16 – Pace, justiție și instituții eficiente”.

Obiectivul 11 – Orașe și comunități durabile” poziționează Universitatea din București între primele 83 de universități din lume, în timp ce pentru „Obiectivul 8 – Muncă decentă și creștere economică”, Universitatea din București se situează în clasamentul Times Higher Education Impact Rankings 2025 pe poziția 84.

Nu în ultimul rând, Universitatea din București este situată în intervalul 101 – 200 pentru „Obiectivul 1 – Fără sărăcie”, în intervalul 301 – 400, alături de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pentru „Obiectivul 10 – Inegalități reduse” și în intervalul 401 – 600, pentru „Obiectivul 3 – Sănătate și bunăstare”.

Prin această performanță fără precedent, Universitatea din București își reconfirmă statutul de lider al învățământului superior din România dovedind că este un partener academic prestigios la nivel internațional. Clasarea în primele 100 de universități din lume în domeniul dezvoltării durabile reflectă consecvența cu care UB promovează valori precum echitatea, responsabilitatea socială, educația de calitate și implicarea activă în viața comunității. Acest rezultat este totodată un angajament ferm pentru viitor: continuăm să construim o universitate ancorată în realitate, care răspunde și se adaptează nevoilor societății, deschisă și capabilă să răspundă provocărilor globale prin cunoaștere, colaborare și inovație.

Clasamentul complet, precum și metodologia de realizare a ierarhiei universităților în funcție de implicarea în activități specifice dezvoltării durabile, pot fi consultate aici.


PREZENTARE VIDEO
INFORMAŢII PUBLICE
PERFECTIONARE
CONCURSURI




© Facultatea de Fizică - Universitatea din Bucureşti