UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI
FACULTATEA DE FIZICĂ


Înscrieri la examenul de licență/ diplomă și disertație

Înscrierile la examenul de licență / diplomă și disertație se vor face pe baza cererii completată și semnată de absolvent. Cererea și documentele din lista de mai jos se depun la secretariatul facultăţii în perioada 16.06. – 20.06.2025:
    • fișa de înscriere;
               Fişă de inscriere la examenul de licenţă
               Fişă de inscriere la examenul de disertaţie
    • 2 fotografii recente, color, pe hârtie fotografică, tip buletin (3/4 cm);
    • certificatul de naștere, copie xerox;
    • copie xerox CI;
    • certificatul de căsătorie (unde este cazul), copie xerox;
    • diploma de bacalaureat, copie xerox (față-verso);
    • diploma de licență, copie xerox (față-verso) (doar pentru susținerea examenului de disertație);
    • formularul generat de platforma absolventi.unibuc.ro;
    • raportul de similitudine;
    • lucrarea de licență / proiectul de diplomă / lucrarea de disertația; 1
    • declarația pe propria răspundere privind originalitatea lucrării de licență/ proiectului de diploma/ lucrării de disertație; 1
               Model declarație originalitate lucrare licență
               Model declarație originalitate lucrare disertație
    • referatul coordonatorului științific (care conține și date despre raportul de similitudine) semnat. 1

1 Aceste documente vor fi printate și legate de către ASF-UB, iar apoi predate direct secretariatului. Cadrele didactice responsabile de fiecare program vor trimite aceste 3 documente către asociație (asf.unibuc@fizicieni.ro). Acesta este un serviciu gratuit, dacă doriți să optați pentru printarea și legarea în regim propriu trebuie să faceți cunoscut acestă informație cadrului didactic responasabil. Pentru printarea în regim propriu ordinea de legare a documentelor este: lucrarea de licență / proiectul de diplomă / lucrarea de disertația;  declarația pe propria răspundere; referatul coordonatorului.


Finalizare studii 2025

Examenul de ABSOLVIRE/LICENŢĂ/ DIPLOMĂ este programat astfel:

1.Proba 1 – Evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate (proba scrisă) –  25 iunie 2025, ora 10.00;
2.Proba 2 – Prezentarea şi susţinerea lucrării de licenţă/proiectului de diplomă – 30-iunie-1 iulie 2025.

Tematica examenului de licență, începând cu sesiunea iunie-iulie 2025

Programul de studii                                                                           Data susţinerii                                    
Fizică (în limba română) 3 iulie 2025
Physics (în limba engleză) 1 iulie 2025, ora 10:00
Fizică medicală 1 iulie 2025, ora 13:00
Fizică informatică 2 iulie 2025, ora 10:00
Fizică tehnologică 4 iulie 2025

 

Examenul de DISERTAȚIE 

Programul de studii                                                                           Data susţinerii                                    
 FIZICĂ MEDICALĂ 4 iulie 2025                    
FIZICA ATOMULUI, NUCLEULUI, PARTICULELOR ELEMENTARE, ASTROFIZICĂ ŞI APLICAŢII 4 iulie 2025
FIZICA MEDIULUI ŞI A POLIMERILOR ECOLOGICI 3 iulie 2025, ora 10:00
PHYSICS OF ADVANCED MATERIALS AND NANOSTRUCTURES 8 iulie 2025
SURSE DE ENERGIE REGENERABILE ŞI ALTERNATIVE  
THEORETICAL AND COMPUTATIONAL PHYSICS 5 iulie 2025, ora 11:00
PHOTONICS, PLASMA AND LASERS 8 iulie 2025, ora 10:00

 


Redactarea lucrarilor de finalizare

Pentru realizarea lucrărilor de finalizare de studii este recomandat sa folosiţi urmatoarele modele de redactare.

Model word

Model LaTex

În cazul în care alegeţi să folositi modelul LaTex, pentru compilare folosiţi urmatoarea succesiune:

pdflatex template
pdflatex template
bibtex template
pdflatex template
pdflatex template


FACULTATEA DE FIZICĂ

---Noutăţi---

Universitatea din București, prima universitate din România și pe poziția 93 la nivel mondial pentru implicarea în activități de dezvoltare durabilă, conform Times Higher Education Impact Rankings 2025

UB, pe locul 3 în lume la impactul și contribuția la obiectivul „Egalitatea de gen”

Universitatea din București este prima universitate din România și pe locul 93 la nivel mondial conform Times Higher Education Impact Rankings 2025, unul dintre cele mai cunoscute clasamente din spațiul academic internațional, care evaluează universitățile cu cea mai mare implicare în activități specifice dezvoltării durabile.

Este pentru prima dată când o universitate din România se situează în primele 100 de universități în clasamentul general Times Higher Education Impact Rankings 2025.

La nivel național, dintre cele 25 de universități incluse în clasament, Universitatea din București, care se află pe primul loc, este urmată de trei universități membre ale Consorțiului Universitaria: Academia de Studii Economice din București (201 – 300), Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (401 – 600) și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (401 – 600).

Universitatea din București, în primele 3 universități din lume pentru impactul și contribuția la obiectivul „Egalitatea de gen”

Criteriile în funcție de care sunt evaluate instituțiile de învățământ superior în acest clasament au la bază cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) incluse în Agenda 2030. Metodologia de clasificare ia în calcul pentru fiecare instituție punctajele pentru primele trei cel mai bine poziționate obiective, la care se adaugă, în mod obligatoriu, „Obiectivul 17 – Parteneriate pentru realizarea obiectivelor”. Pentru ediția din acest an, Universitatea din București a raportat pentru 9 dintre cele 17 obiective. În cazul a șapte dintre cele nouă Obiective raportate, Universitatea din București se află pe prima poziție la nivel național. Este vorba despre „Obiectivul 4 – Educație de calitate”, „Obiectivul 5 – Egalitate de gen”, „Obiectivul 8 – Muncă decentă și creștere economică”, „Obiectivul 10 – Inegalități reduse”, „Obiectivul 11 – Orașe și comunități durabile”, „Obiectivul 16 – Pace, justiție și instituții eficiente”. Acestora li se adaugă „Obiectivul 17 – Parteneriate pentru realizarea obiectivelor”, unde rezultatele universităților din România, afișate în ordine alfabetică, poziționează Universitatea din București și Academia de Studii Economice din București pe primul loc la nivel național și în intervalul 101 – 200 la nivel internațional.

Scorul cel mai bun obținut de Universitatea din București este pentru „Obiectivul 5 – Egalitate de gen”, unde, conform Times Higher Education Impact Rankings 2025, instituția ocupă locul 3 la nivel mondial.

Această poziționare excepțională în top 100 mondial la nivel general pentru implicarea în activități de dezvoltare durabilă și top 3 pentru egalitatea de gen reconfirmă misiunea Universității din București de a fi un spațiu al excelenței, al incluziunii și al responsabilității sociale. Este o recunoaștere a eforturilor susținute ale întregii comunități academice și o încurajare să continuăm prin educație și cercetare, construcția unui viitor sustenabil pentru societatea românească și pentru întreaga lume. Acest rezultat nu este doar un motiv de mândrie, ci și un angajament reînnoit de a acționa în mod concret pentru reducerea inegalităților, promovarea echității, protejarea mediului și consolidarea parteneriatelor care produc schimbare reală. Universitatea din București va rămâne un actor activ și responsabil în transformarea educației și a societății, în România și dincolo de granițele ei”, declară rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda.

De asemenea, Universitatea din București se regăsește între primele 25 de universități din lume pentru „Obiectivul 4 – Educație de calitate” și între primele 36 universități din lume pentru „Obiectivul 16 – Pace, justiție și instituții eficiente”.

Obiectivul 11 – Orașe și comunități durabile” poziționează Universitatea din București între primele 83 de universități din lume, în timp ce pentru „Obiectivul 8 – Muncă decentă și creștere economică”, Universitatea din București se situează în clasamentul Times Higher Education Impact Rankings 2025 pe poziția 84.

Nu în ultimul rând, Universitatea din București este situată în intervalul 101 – 200 pentru „Obiectivul 1 – Fără sărăcie”, în intervalul 301 – 400, alături de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pentru „Obiectivul 10 – Inegalități reduse” și în intervalul 401 – 600, pentru „Obiectivul 3 – Sănătate și bunăstare”.

Prin această performanță fără precedent, Universitatea din București își reconfirmă statutul de lider al învățământului superior din România dovedind că este un partener academic prestigios la nivel internațional. Clasarea în primele 100 de universități din lume în domeniul dezvoltării durabile reflectă consecvența cu care UB promovează valori precum echitatea, responsabilitatea socială, educația de calitate și implicarea activă în viața comunității. Acest rezultat este totodată un angajament ferm pentru viitor: continuăm să construim o universitate ancorată în realitate, care răspunde și se adaptează nevoilor societății, deschisă și capabilă să răspundă provocărilor globale prin cunoaștere, colaborare și inovație.

Clasamentul complet, precum și metodologia de realizare a ierarhiei universităților în funcție de implicarea în activități specifice dezvoltării durabile, pot fi consultate aici.


PREZENTARE VIDEO
INFORMAŢII PUBLICE
PERFECTIONARE
CONCURSURI




© Facultatea de Fizică - Universitatea din Bucureşti