UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI
FACULTATEA DE FIZICĂ


Admiterea în anul universitar 2025-2026, programele de studii universitare de master

Facultatea de Fizică organizează concurs de admitere pentru următoatrele programe de master:

  • Fizica atomului, nucleului, particulelor elementare, astrofizică şi aplicaţii (în limba engleză) / Physics of Atom, Nucleus, Elementary Particles, Astrophysics and Applications
  • Fizică medicală (în limba română) - informaţii găsiţi aici și pe pagina de prezentare a programului.
  • Fizica materialelor avansate şi nanostructuri (în limba engleză) / Physics of Advanced Materials and Nanostructures
    Informaţii suplimentare găsiţi aici.
  • Fizica mediului şi a materialelor ecologice (în limba engleză) / Environmental Physics and Eco-Friendly Materials
  • Fizică teoretică şi computaţională (în limba engleză) / Theoretical and Computational Physics
  • Fotonică, plasmă și laseri (în limba engleză) / Photonics, plasma and lasers
  • Fizică energiilor înalte (în limba engleză) / High Energy Physics - program comun 4 universități
  • Surse de energie regenerabile şi alternative (SERA) Interdisciplinar (fizică-chimie) (în limba română)
  • Master didactic (în limba română) - regulamentul de admitere pentru programul de master didactic este disponibil aici. Admiterea la acest program de studii are un calendar distinct, a se vedea mai jos.


       Calendarul admiterii, sesiunea iulie 2025

  • Înscrieri: 1-14 iulie 2025.
    Înscrierea se poate face online, accesând pagina: Admitere onlinePlatforma pentru înscrierea online la studii de masterat va fi disponibilă din data de 1 iulie 2025, ora 8:00, pâna în data de 14 iulie 2025, ora 12:00.
    La înscrierea online vă rugăm să completaţi informaţiile cu privire la identitate cu diacritice, acolo unde este cazul. Taxa de înscriere (150 lei) poate fi plătită online aici. Există şi posibilitatea înscrierii direct la secretariatul facultăţii. Dacă se optează pentru înscrierea la secretariat, programul de lucru este
    • Luni-Vineri: 9:00-14:00
    • Sâmbătă-Duminică: 9:00-12:00
  • Susţinerea probelor (interviu online): 15-18 iulie 2025. Candidaţii vor primi invitaţia de participare pe adresa de email din fişa de înscriere.
  • Afişarea rezultatelor: 21 iulie 2025
  • Facultatea de Fizică va comunica în mod constant informaţii legate de admiterea din această sesiune pe website-ul dedicat admiterii www.fizica.unibuc.ro/Fizica/Admitere/Master.
  • Lista actelor necesare la înscriere este disponibilă aici

Calendarul admiterii pentru programul de Master didactic:

  • Înscrieri: 7-15 iulie 2025
  • Evaluare dosare: 17 iulie 2025
  • Afișarea rezultatelor provizorii (până la confirmarea locurilor): 21 iulie 2025
  • Termenul limită pentru confirmarea locurilor și afișarea rezultatelor finale: 29 iulie 2025
  • Regulamentul de admitere pentru programul de master didactic este disponibil aici.

 

Pentru toate programele de masterat organizate de Facultatea de Fizică admiterea constă într-o probă orală - interviu. Interviul va consta în prezentarea lucrării de licență / a proiectului de diplomă (maxim 15 minute) și o sesiune de întrebări din partea comisiei. Interviul se va desfășura în limba programului de studiu.

Nota minimă de admitere este 6 (şase).

Documentele care reglementează admiterea la studii universitare de master pentru anul universitar 2025-2026, la Universitatea din București, sunt disponibile aici

Numărul de locuri pentru admiterea 2025:*

Nr. crt.

Domeniul de studii de master

Programul de studii
universitare de master

Buget

Romi

Domenii prioritare

CD

Protecţie socială

CES

Total buget

Locuri cu taxă

Total

Dată concurs
1. Fizică Fizica atomului, nucleului, particulelor elementare, astrofizică şi aplicaţii (în limba engleză) / Physics of Atom, Nucleus, Elementary Particles, Astrophysics and Applications

 2

17 

25

15-18 iulie, ora 10:00 
2. Fizică Fizică medicală (în limba română) 13  12  25 15-18 iulie, ora 10:00 
3. Fizică Fizica materialelor avansate şi nanostructuri (în limba engleză) / Physics of Advanced Materials and Nanostructures 18  25 15-18 iulie, ora 10:00 
4. Fizică Fizica mediului şi a materialelor ecologice (în limba engleză) / Environmental Physics and Eco-Friendly Materials 18  25 15-18 iulie, ora 10:00
5. Fizică Fizică teoretică şi computaţională (în limba engleză) / Theoretical and Computational Physics 17  25 15-18 iulie, ora 10:00 
6. Fizică Fotonică, plasmă și laseri (în limba engleză) / Photonics, plasma and lasers 18  25 15-18 iulie, ora 10:00 
7. Fizică-Chimie Surse de energie regenerabile şi alternative (SERA) Interdisciplinar (fizică-chimie) (în limba română)  0  8 17  25 15-18 iulie, ora 10:00 
8. Fizică Fizica energiilor înalte (în limba engleza) / High Energy Physics 6 15-18 iulie, ora 10:00 
9. Fizică Master didactic (în limba română)
Mai multe informaţii găsiţi aici: https://admitere.unibuc.ro/masterat-didactic/
0 0 0 5 0 0 5 5 10 Evaluare dosare - 17 iulie 2025
  TOTAL    43  0  16  5  1  65  126 191  

* Distribuția locurilor alocate facultății a fost avizată de Consiliul de administrație al Universității din București și urmează a fi propusă spre aprobare Senatului universitar. Locurile distribuite candidaților cu nevoi educaționale speciale/dizabilități și celor provenind din sistemul de protecție socială vor fi realocate (ca locuri finanțate de la buget, distribuite statistic) dacă la finalul perioadei de înscrieri nu există solicitări.


FACULTATEA DE FIZICĂ

---Noutăţi---

Universitatea din București, prima universitate din România și pe poziția 93 la nivel mondial pentru implicarea în activități de dezvoltare durabilă, conform Times Higher Education Impact Rankings 2025

UB, pe locul 3 în lume la impactul și contribuția la obiectivul „Egalitatea de gen”

Universitatea din București este prima universitate din România și pe locul 93 la nivel mondial conform Times Higher Education Impact Rankings 2025, unul dintre cele mai cunoscute clasamente din spațiul academic internațional, care evaluează universitățile cu cea mai mare implicare în activități specifice dezvoltării durabile.

Este pentru prima dată când o universitate din România se situează în primele 100 de universități în clasamentul general Times Higher Education Impact Rankings 2025.

La nivel național, dintre cele 25 de universități incluse în clasament, Universitatea din București, care se află pe primul loc, este urmată de trei universități membre ale Consorțiului Universitaria: Academia de Studii Economice din București (201 – 300), Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (401 – 600) și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (401 – 600).

Universitatea din București, în primele 3 universități din lume pentru impactul și contribuția la obiectivul „Egalitatea de gen”

Criteriile în funcție de care sunt evaluate instituțiile de învățământ superior în acest clasament au la bază cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) incluse în Agenda 2030. Metodologia de clasificare ia în calcul pentru fiecare instituție punctajele pentru primele trei cel mai bine poziționate obiective, la care se adaugă, în mod obligatoriu, „Obiectivul 17 – Parteneriate pentru realizarea obiectivelor”. Pentru ediția din acest an, Universitatea din București a raportat pentru 9 dintre cele 17 obiective. În cazul a șapte dintre cele nouă Obiective raportate, Universitatea din București se află pe prima poziție la nivel național. Este vorba despre „Obiectivul 4 – Educație de calitate”, „Obiectivul 5 – Egalitate de gen”, „Obiectivul 8 – Muncă decentă și creștere economică”, „Obiectivul 10 – Inegalități reduse”, „Obiectivul 11 – Orașe și comunități durabile”, „Obiectivul 16 – Pace, justiție și instituții eficiente”. Acestora li se adaugă „Obiectivul 17 – Parteneriate pentru realizarea obiectivelor”, unde rezultatele universităților din România, afișate în ordine alfabetică, poziționează Universitatea din București și Academia de Studii Economice din București pe primul loc la nivel național și în intervalul 101 – 200 la nivel internațional.

Scorul cel mai bun obținut de Universitatea din București este pentru „Obiectivul 5 – Egalitate de gen”, unde, conform Times Higher Education Impact Rankings 2025, instituția ocupă locul 3 la nivel mondial.

Această poziționare excepțională în top 100 mondial la nivel general pentru implicarea în activități de dezvoltare durabilă și top 3 pentru egalitatea de gen reconfirmă misiunea Universității din București de a fi un spațiu al excelenței, al incluziunii și al responsabilității sociale. Este o recunoaștere a eforturilor susținute ale întregii comunități academice și o încurajare să continuăm prin educație și cercetare, construcția unui viitor sustenabil pentru societatea românească și pentru întreaga lume. Acest rezultat nu este doar un motiv de mândrie, ci și un angajament reînnoit de a acționa în mod concret pentru reducerea inegalităților, promovarea echității, protejarea mediului și consolidarea parteneriatelor care produc schimbare reală. Universitatea din București va rămâne un actor activ și responsabil în transformarea educației și a societății, în România și dincolo de granițele ei”, declară rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda.

De asemenea, Universitatea din București se regăsește între primele 25 de universități din lume pentru „Obiectivul 4 – Educație de calitate” și între primele 36 universități din lume pentru „Obiectivul 16 – Pace, justiție și instituții eficiente”.

Obiectivul 11 – Orașe și comunități durabile” poziționează Universitatea din București între primele 83 de universități din lume, în timp ce pentru „Obiectivul 8 – Muncă decentă și creștere economică”, Universitatea din București se situează în clasamentul Times Higher Education Impact Rankings 2025 pe poziția 84.

Nu în ultimul rând, Universitatea din București este situată în intervalul 101 – 200 pentru „Obiectivul 1 – Fără sărăcie”, în intervalul 301 – 400, alături de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pentru „Obiectivul 10 – Inegalități reduse” și în intervalul 401 – 600, pentru „Obiectivul 3 – Sănătate și bunăstare”.

Prin această performanță fără precedent, Universitatea din București își reconfirmă statutul de lider al învățământului superior din România dovedind că este un partener academic prestigios la nivel internațional. Clasarea în primele 100 de universități din lume în domeniul dezvoltării durabile reflectă consecvența cu care UB promovează valori precum echitatea, responsabilitatea socială, educația de calitate și implicarea activă în viața comunității. Acest rezultat este totodată un angajament ferm pentru viitor: continuăm să construim o universitate ancorată în realitate, care răspunde și se adaptează nevoilor societății, deschisă și capabilă să răspundă provocărilor globale prin cunoaștere, colaborare și inovație.

Clasamentul complet, precum și metodologia de realizare a ierarhiei universităților în funcție de implicarea în activități specifice dezvoltării durabile, pot fi consultate aici.


PREZENTARE VIDEO
INFORMAŢII PUBLICE
PERFECTIONARE
CONCURSURI




© Facultatea de Fizică - Universitatea din Bucureşti